Avainsanat

, , , ,

Suositun amerikkalaisen pitkänlinjan koirakasvattajan Robert Milnerin harjoitussessio vuodelta 1985 on hyvää katsottavaa kaikille koiran kouluttamisesta kiinnostuneille. Videon mallioppilas, 3 -vuotias labradorinnoutaja Bill on jo täysoppinut.
Se ottaa homman aivan lunkisti.

Tärkein viesti Milnerin viiden minuutin pituisessa koulutussessiossa on se, että nuorta koiraa ei saa opettaa itsekkäästi ajattelevaksi toimijaksi. Yli-innokasta alokasta tulee hillitä rankasti kieltämällä noutaminen aluksi kokonaan. Vain sillä tavalla koira oppii rauhoittumaan, kuuntelemaan ohjaajaa ja seuraamaan tilannetta.
Se on erityisen tärkeää metsästäville tai muuten työskenteleville noutajille, joiden duuniin kuuluu luonnostaan paljon passiivista seuraamista ja paikallaan istumista.
Mutta rauhallinen tyyli on yhtä tärkeää kaikille koirille, vaikka ne eivät koskaan muuta työtä tekisi kuin jahtaisi palloa pihalla.
Opittu rauhallisuus voi jopa pelastaa niiden hengen. Liian moni koira on sekuntiakaan epäröimättä ja omistajan huudoista piittaamatta singahtanut pallon tai jänön perään – ja suoraan auton alle.
 
Milnerin mukaan maahan heitetyistä dameista (tai muista noutoesineistä) alokaskoira saisi hakea vain yhden neljäsosan. Suurimman osan niistä hakee koiran opettaja, ohjaaja, johtaja -miten vain.
Se on luonnollinen järjestys, koska koira on noviisi ja ihminen toiminnan johtaja.

Videon lähde on http://www.youtube.com/watch?v=U-_9bl_ui_g&feature=player_embedded

Mainokset