Avainsanat

, , , , , , , , ,

Ranskalainen pullokauppias ja hänen tyypillinen ranskalainen työkoiransa "chien matin". Koira muistuttaa toista ranskalaista molossia, paimenkoira beauceronia. "Chien de matin"-koirat olivat risteytyksiä, kuten monet muutkin nykyiset mastiffiperheen jäsenet. Tällaisia vetojuhtia on käytetty hyvin kauan. Vielä sata vuotta sitten ne olivat yleisiä Ranskassa, Belgiassa ja Alankomaissa. Myös Sveitsissä on omat, kuuluisat mastiffeista polveutuvat työkoirat. Mastiffit ja niiden johdannaiset olivat vuosisatojen ajan korvaamaton apu uuden mantereen Amerikan arkaaisissa oloissa.

”— did I mention this oddity in this town of Lille, I see dogs drawing in carts as beasts of burdens, and lying in the market place when their work is done, to gnaw the bones thrown them by their drivers: they are of mastiff race seemingly, crossed by the bulldog, yet not quarrelsome at all.”

Hester Lynch Piozzi: Observations et reflections made in the course of a journey through France, Italy and Germany, 1789.

(Suom.)

”- – – mainitsinko Lillen kaupungin erikoisuuden, näen koirien vetävän kärryissään taakkoja ja makaavan torilla töidensä jälkeen, kaluten luita, joita niiden ohjastajat niille heittävät. Ilmeisesti ne ovat rodultaan mastiffeja, bulldogilla risteytettyjä, ja silti eivät ollenkaan riidanhaluisia.”  

 

 Tuhansien vuosien menneisyydessään suurikokoiset ja voimakkaat mastiffikoirat eivät olleet ainoastaan sota- ja taistelukoiria.

Kookkaat ja hyvillä vahtitaipumuksilla varustetut mastiffit ovat armoitettuja kotien, karjan ja muun omaisuuden suojelijoita.
Mutta jotkut mastiffiperheen rodut osaavat myös paimentaa karjaa, kuten Espanjan Baskialueilla tavattava keskikokoinen mastiffiperheeseen lukeutuva Villano de las Encartaciones. Tiibetinmastiffi niin ikään on paimen, joka käytöltään ja ominaisuuksiltaan muistuttaa paljon pohjoisia karjakoiria. 

 

Edellistä ehkä tunnetumpaa on mastiffien käyttö suurpetojahdissa.
On selvää, että metsästyskoiran piti olla mahdollisimman helposti koulutettavissa.
Koiranomistajan tai metsästäjän intresseihin kuuluu, että mitä isompi koira on, sen kuuliaisempi sen tulee olla.

Paul de Vos: Karhujahdissa. 1630.

Tiimissä toimiva laumanpaimen, vartijakoira tai metsästäjä ei voi olla liian riidanhaluinen ja tapella kollegojensa kanssa.

Sitävastoin sotia, yhteiskunnan järjestyksen ylläpitoa ja tappelunäytöksiä varten vaalittiin koiria, joilla oli korkea aggressiotaso ja muut tappeluun tarvittavat kyvyt. 

Espanjanalanon tapaiset koirat matkasivat tutkimusmatkailijoiden ja valloittajien mukana Amerikkaan. Sen sijaan kotimaassaan Espanjassa, erityisesti sen baskialueilla niitä käytettiin puolivillin karjan ajamisessa ja villisian metsästyksessä. Kuva noin vuodelta 1900.

Kokonsa ja voimansa takia mastiffeja käytettiin yleisesti vetojuhtina ja muina vastaavina työkoirina. Tällaisen koiran kärsivällisyys täytyi olla omaa luokkaansa. Kuvitelkaapa vain myllyn kampeen sidottu setteri.

Mastiffityypeistä löytyvätkin koirien kylmäveriset. Parhaimmat niistä näyttävät käyttäytyvän aina levollisesti.
Siitä huolimatta suojelukäyttökoirat ovat näennäisen levollisuutensa takana valppaita ja valmiita toimimaan.
Juhta- ja paimenkäyttöisistä koirista löytyvät puolestaan sietokykyisimmät tyypit.

Se mitä mastiffilla tarkoitetaan, ei aina ole selvää.
Alunperin kyseessä on sana, jonka etymologiasta on kiistelty ainakin yli kaksisataa vuotta (ks. esim. George William Lemon: English etymology, 1783).
Kansainvälinen Kennelliitto FCI:n luokittelee mastiffiperheen koirat otsikon”molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat” alle. Molossi tarkoittaa mastiffityyppiä. http://fi.wikipedia.org/wiki/FCI-roturyhm%C3%A4#Ryhm.C3.A4_2_Pinserit.2C_snautserit.2C_molossityyppiset_ja_sveitsinpaimenkoirat

Joskus mastiffilla tarkoitetaan nimenomaan rotuja, jotka poikkeavat muista erityisen kallonmuotonsa ja lyhytkuonoisuuden perusteella. Tällaisia ”klassisia” mastiffeja ovat englanninmastiffin ohella mm. bokseri ja bulldogit.
Sanalla viitataankin usein juuri englanninmastiffiin, rotuun, jota joskus erheellisesti pidetään aitona historiallisena tyyppinä ja mastiffikoirien prototyyppinä. Englanninmastiffia on viimeisten vuosisatojen aikana muokattu moneen kertaan. Siksi vanhimmat mastiffityypit löytyvät keski- ja Vähä-Aasian syrjäseutujen laumanvartijakoirista.
Assyyrialaisten muinainen sotakoira on tallella enää reliefeissä.

Tässä mielenkiintoisessa artikkelissa vertaillaan iberialaisia sekä joitain muitakin eurooppalaisia vanhoja – ja uudempiakin mastiffiperheen rotuja: 
http://www.alpetratinia.net/consulting/Downloads/LGDsHDsPort-Comparison.pdf

Artikkelista mm. selviää, että raja paimenkoiran ja laumanvartijan välillä on häilyvä. Entä, voiko paimenkoira olla mastiffi?

Espanjanmastiffi – Mastín Español. Francisco de Goyan (1746-1828) maalaus.

Vuosisatojen ajan erilaiset mastiffit ovat toimineet ”pelkkinä” ihmisten seuralaisina ja lemmikkeinä.
Ne kulkivat matkoilla omistajansa mukana vuorten yli ja merten taa. Ison koiran kanssa olikin turvallista matkustaa.
Sellaiselta koiralta vaadittiin tiettyä tasapainoisuutta ja hyvää oppimiskykyä. Sen tuli pystyä lukemaan hetkessä uusien tuttavuuksien ilmeitä ja tarkoitusperiä ja pystyä sopeutumaan uusiin tilanteisiin.

Gustave Courbert: Pomeriggio a Orleans. 1849. Museo Lilla, Ranska.

Hyökkäyshaluisen koiran kanssa tuskin haluaisi astua laivaan tai tavernaan. Sellainen koira saikin usein jäädä vartijaksi kettingin päähän tai astua leijonien kanssa näytösareenalle.

Pelottomuudestaan ja tappelukyvyistään mastiffit tunnetaan parhaiten, mutta kuten nämäkin historialliset lähteet osoittavat, jää sellainen kuva melko vääristyneeksi. Todellisuudessa mastiffien käyttö on ollut kautta aikojen monipuolista ja näiden eri tehtävien myötä on koirille kehittynyt muitakin piirteitä.

Keski-Aasianpaimenkoiria, tässä alabai -tyyppi, käytettiin Neuvostoliiton valtion palveluksessa. Kotiseudullaan nämä laumanvartijat ovat yhä käytössä. Niitä kasvatetaan myös puhtaiksi taistelukoiriksi mm. Afganistanissa. Tappelut ovat yhteisön viihdettä, mutta niiden kautta on perinteisesti selvitetty myös sukujen välisiä kiistoja. Länsimaissa koirista käytetään lyhennettä CAO - Central-Asian Ovctharka (paimenkoira). Mastiffien tapaan se on enemmän laumansuojelija kuin varsinainen karjapaimen.

Mainokset