Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ykkönen labradori ja vitonen jämtlanninpystykorva. Alkukantaisiin pystykorviin lukeutuva "jämti" erotettiin kynologisesti katsoen keinotekoisesti omaksi rodukseen norjanharmaahirvikoirasta 1940 -luvulla. Kyseessä kun oli ruotsalainen kansallisylpeys eikä koiratieteellinen syy. Useat muutkin maailman roduista on kehitetty kansallistunteen innoittamana. Pohjoiset, haukkumalla saaliin pysäyttävät koirat ovat yhteisiä koko Fenno-Skandian ja Venäjän alueelle. Niiden kanssa on pyydetty kaikkea riistaa linnuista hirviin ja karhuihin tuhansien vuosien ajan.

 

Maamme suosituimpien koirarotujen viiden kärki vuoden 2011 alussa näyttää tältä

1. Labradorinnoutaja
2. Saksanpaimenkoira
3. Suomenajokoira
4. Kultainennoutaja
5. Jämtlanninpystykorva

Vielä viime vuonna Helsingin Sanomat kirjoitti, että suomenajokoirien ykkössijaa tuskin uhkaa tulevaisuudessa mikään koirarotu http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomenajokoira+on+taas+suosituin+koirarotu/1135252520410
Suomalaiset ovatkin innokkaita metsästäjiä ja etenkin ajokin kanssa tapahtuva jänisjahti on suosittu laji.

Nyt taite kuitenkin tapahtui.

Ehkäpä siitä syystä, että taloustaantuma puree metsä-Suomea eikä uusiin pentusijoituksiin ole varaa. Metsästäjät ovat perinteisesti pitäneet useita koiria ja nyt on tyydytty jo olemassaoleviin koiriin.

Noutaja – niin metsästyskoira kuin onkin – valitaan useammin seuraksi ja harrastuskaveriksi kuin varsinaiseen työkäyttöön. Labradorit ovat huomattavan runsaslukuisia tiheästi asutuissa kaupungeissa ja taajamissa. Siellä ihmisillä on työtä ja toimeentuloa ja varaa ylläpitää lemmikkikoiraa. 
Tätä kautta labradorinnoutajasta tuli Suomen suosituin koira.

Samantyyppinen kehityskulku koettiin USA:ssa 1980 -luvulla, kun runsastunut, toimeentulonsa vakiinnuttanut eli juppiutunut keskiluokka alkoi haluta labradorinnoutajan sulostuttamaan uutta ja tilavaa taajamakotiaan. Labbis onkin pitänyt suosituimman rodun kärkisijaa rapakon takana jo 20 vuoden ajan.

Iso-Britanniassa ja Kanadassa labradori on niinikään yleisin koirarotu, sillä onhan kyseessä molempien maiden kansallisrotu. Virallisesti noutaja luetaan englantilaiseksi roduksi, mutta sen vankat kanadalaiset juuret ovat kiistattomat ja niitä osataan myös arvostaa.

Sitävastoin, oman maamme kansalliskoiran suomenpystykorvan suosio on laskenut jyrkästi.
Vuonna 2009 rotu oli vielä kymmenenneksi suosituin, kun nyt se jäi sijalle 21.
Onko punatakin suosion taannut vanha sukupolvi jo väistynyt? Ilman, että uusia pikikuonon ystäviä olisi kasvanut tilalle?

Yleiskuva Suomen Kennelliiton vuositilastosta kertoo myös, että koirainnostus maassamme kasvaa. Vuonna 2010 rekisteröitiin muutama sata rotukoiraa enemmän kuin edellisvuonna. Labradoreja rekisteröitiin eniten, 1 964 yksilöä. Se on rodun uusi ennätys.

Kaikkiaan suomalaisilla on yli 600 000 koiraa. Niistä puolisen miljoonaa on Kennelliiton rekisteröimiä, jalostettuja rotukoiria.

Jalostettujen rotukoirien lisäksi maassamme liikkuu runsaasti maatiaisrotuja, rakastettuja ja pelastettuja rakkauden hedelmiä sekä risteytys- eli hybridikoiria.

Ja hyvä niin.
Useat historian mielenkiintoisimmista ja ansioituneimmista koirahenkilöistä ovat olleet maatiaisia, eivät suinkaan puhdasoppisia rotuyksilöitä.

Sitäpaitsi, moni rotu kuten nykyaikainen labradori oli kerran pelkkä rakki ja kyläkoira.
Toki hyvä sellainen!

Mainokset