Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Koiran täi (Linognathus setosus)  on yleisin koiran ulkoloinen Suomessa. Loinen aiheuttaa kutinaa ja hilseilyä ja jos asiaa ei hoideta, ilmestyy raavitulle iholle punaisia läikkiä ja lopulta rikkoumia. Koska täit tarttuvat koirasta toiseen, täitartunnasta kannattaa kertoa koiran kavereille. Silloin kaikki tartunnan saaneet voidaan hoitaa yhtä aikaa.

Ihmiseen koiran täi ei tartu.

 

 

Koiran täi käyttää ravinnokseen koiran verta, kun taas täitä muistuttava väive hyödyntää ravinnokseen ainoastaan ihon eritteitä. Koiran väive on harvinainen Suomessa.

Kirpun taas erottaa paitsi sen suuremmasta koosta, niin myös vikkelästä liikkeestä: se ponnahtaa helposti karkuun mahtavalla loikallaan vahvojen takakoipiensa avulla. Kirput eivät ole Suomessa yleisiä. Jos niitä joskus kesällä tapaa, ovat ne yleensä lintukirppuja.

Täi on helppo tunnistaa turren turkista. Rusehtava täi kököttää melkolailla paikoillaan, ateriaansa nautiskellen.

Koiran täitä

Täit häädetään reseptivapailla ulkoloishäätövalmisteilla. Koiran makuualustat, matot ja jopa lelut tulee käsitellä samanaikaisesti, jotta niihin jääneet munat ja aikuiset eivät tarttuisi takaisin.

Tekstiilit ja kuumaa kestävät lelut voi pestä 60 – asteessa tai käsitellä myrkyttömästi +80 – 90C -asteisessa saunassa muutaman tunnin ajan. Levitä saastuneet esineet ylälauteelle. Saunan kova lämpö tuhoaa taatusti myös täin munat.

Koiran täi. Täit ovat lajispesifejä eli viihtyvät vain isäntäeläimessään. Mutta kerran kuulin erään perheen koirasta, joka oli saanut omilta ihmisiltään täitartunnan.

Lähteet:

http://www.dogsincanada.com/lice
http://www.dogbreedinfo.com/articles/caninelice.htm
http://www.elainlaakariin.fi/koiran-ulkoloiset-koiran-punkki-koiran-tai-koiran-kirppu