Avainsanat

, , , , , , , , ,

Susilajeja tunnistetaan yli kolmekymmentä. Ne poikkeavat toisistaan koon, värin, turkin pituuden, ravinnon ja käyttäytymisen osalta. Tämän erilaistumisen on aiheuttanut eläinten tietty maantieteellisesti rajautunut elinympäristö – kotiseudut, johon ne ovat täydellisesti sopeutuneet.

Tunnetuin ja laajimmin levinnyt susilaji on harmaasusi eli euraasiansusi (Canis lupus lupus; engl. Gray Wolf tai Eurasian Wolf). Suomenkin susi on juuri harmaasusi. Suurin osa susilajeista – mutteivät suinkaan kaikki – on tämän valtalajin eri sopeumia, siis alalajeja (engl. subspecies).

Canis lupus arctos eli arktinensusi on Kanadan pohjoisosien rannoilla ja saarissa sekä Pohjois-Grönlannissa elävä valkoturkkinen laji. Se on sopeutunut elämään lumen ja jään valtakunnassa, jossa maa ei koskaan sula. Tämä villikoira onkin ruumiinrakenteeltaan paksuturkkinen ja lyhytjalkainen ja antaa tanakan vaikutelman. Myös eläimen korvat ovat pienemmät kuin monilla eteläsemmillä sukulaisillaan lämmönhukan minimoimiseksi.

The Polar Expedition of year 1922 had an arctic mascot onboard.

Naparetkeläisä ja laivaan mukaan otettu arktinen maskotti. Kuva vuodelta 1922. Bettman Archives.

Arktiset sudet elävät erittäin vaativassa ympäristössä. Mutta toisaalta juuri siellä ne ovat saaneet olla rauhassa ihmisen vainolta ja muulta häiriöltä. Nillä on tilaa liikkua ravinnonhakumatkoillaan – eli niillä on ”paljon marketteja”.

Saaliin puolittaminen. Professori Erkki Pulliainen kertoo eräässä koirakirjassaan, miten hänen tarhassa kasvattamansa sudet jakoivat ison kasan kanipaistia. Ne toimivat juuri kuten kuvassa. Kun ruho vedon voimasta lopulta katkesi kahtia, kantoi kumpikin puolikkaansa omaan pinoonsa. Vasta kun kaikki kanit oli jaettu, alkoi syöminen.

Koska etäisten seutujen eläimet eivät ole juuri  ihmisiä tavanneet, eivät ne osaa  niitä kovasti pelätä. Arktisen suden tiedetään suhtautuvan ihmisiin uteliaasti ja jopa tuttavallisesti. Eräässä Youtuben ranskankielisessä videossa arktisen Kanadan susilauma seurailee koiravaljakkoa kuin kylän koiralauma konsanaan. Lajin ei tiedetä juuri uhitelleen ihmiselle. Pohjoisilla piireillä vallitsee rauha, ainakin vielä toistaiseksi.

Seuraavassa Pohjois-Kanadan Eurekassa kuvatussa pätkässä valkoinen naarassusi luontaisen uteliaisuutensa johdattamana yrittää tehdä tuttavuutta turistien kanssa:

Canis lupus arctoksen ohella tunnetaan pari muutakin valkoturkkista susilajia. Lisäksi valkoturkkisia metsienkoiria voi nähdä pohjoisen maailman muissakin susilaumoissa – myös Suomessa.
Annetaan niidenkin elää.

Mainokset