Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Tunturisopuli isottelee koiralle Nuorgamissa Utsjoella. Kuva: Helsingin Sanomat / Harri Nurminen, 2007.

 

Lapin Kansa ja muukin lehdistö on uutisoinut suuresta sopulivuodesta. Tunturisopulien (Lemmus lemmus) valtaisa vaellus alkoi vapun maissa.

Sopuli on pieni mutta pippurinen jyrsijä ja suuren hamsteriheimon (Cricetidae) jäsen. Heimoon kuuluvat varsinaisten hamstereiden lisäksi Amerikan rotat ja hiiret sekä lajeja Aasiasta. Heimon rotat ja hiiret poikkeavat ulkomuodoltaan eurooppalaisista ”virkaveljistään” – sanalla sanoen, ne ovat kaikki hamsterimaisia.

Meidän kotoinen tunturisopulimmekin muistuttaa hamsteria. Eikä vain söpöytensä ja koreiden karvojensa puolesta. Hamsterin tavoin se elää erakkona lisääntymisaikaa lukuunottamatta. Ne käyttäytyvät hyvin vihamielisesti niiden reviirille väärään aikaan tunkevia lajikumppaneita kohtaan – ja jopa vieraita lajeja kohtaan.

Suotuisten olosuhteiden vallitessa jyrsijäkannat lisääntyvät nopeasti maanalaisissa luolastoissaan. Populaatiokoon käydessä liian suureksi resursseihin nähden sopulit lähtevät etsimään uutta elintilaa. Tämä vaikuttuva näytelmä nähdään keväisin muutaman vuoden välein.

Vaeltavat sopulit ovat täynnä energiaa, jota ne tarvitsevat pitkällä ja hyvin vaikealla matkallaan. Suurin osa vaeltavista sopuleista menehtyy, mutta joku aina löytää uuden onnen. Vaelluksen aikana sopuleiden voi nähdä käyttäytyvän aikamoisen kipakasti.

Seuraava mahtava norjalaisperäinen video kertoo juuri kaikesta tästä. Tunturisopuli on löytänyt uuden asunnon uima-altaan rakenteista. Ja nyt se yrittää häätää kissaa pois reviiriltään…