Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Coco -koira Kanadasta.

 

Suomen Kennelliton mielestä ruskea-valkoiset newfoundlandinkoirat eivät ole ”oikean” värisiä. Ne ovat siis värivirheellisiä. Samaa mieltä ovat muun muassa Iso-Britannian ja Kanadan kennelliitot.

Sen sijaan Yhdysvalloissa väritys on täysin hyväksyttävä. Tällainen koira voi siis esimerkiksi osallistua liiton näyttelyihin ja kilpailla ruseteista ja valion titteleistä. USA:ssa ruskea-valkolaikukkuus luetaan landseer -tyyppiin.
Muuten, jenkkilässä landseer ei ole erillinen rotu (kuten meillä), vaan sanalla tarkoitetaan ainoastaan kaksiväristä newfoundlantilaista.  

Bodacious -uros, ruskea-valkoinen nöffi. Kasvattaja Wild Bill's Exotic Ranch Missouri, Yhdysvallat.

Laikukkuuteen viittaava landseer -kuviointi tunnetaan toki paremmin musta-valkoisena versiona. Kuviointi nimettiin taiteilijamestari Edwin Landseerin mukaan, joka 1800 -luvulla maalasi kaksivärisiä koiria. Taideteokset levisivät kopioina ympäri maailman ja saivat pilvin pimein ihailijoita. Samalla laikukkaiden newfoundlandinkoirien maine kasvoi.

Muuten, genetiikassa puhutaan mieluummin piebald tai pinto -väristä.

Minulla ei ole tietoa, onko Suomessa yhtään ruskea-valkoista nöffiä – ja syntyykö maamme harvoihin kenneleihin tämän värisiä pentuja. Joku voisi ehkä valistaa minua hieman.
 
Joka tapauksessa kyseessä on eräs Newfoundlandin koirien alkuperäinen, historiallisestikin dokumentoitu väritys.
Ei siis mikään värivirhe.

Ruskeavalkoinen on myös erittäin kaunis väri, jonka soisi virallistettavan, vaikkakin harvinaisempana helmenä.

 

Thomas Doughtyn taideteos, painovuosi 1830.

 
 
Belgian kuningas Leopold I (1790 – 1865) oli monien aikalaistensa tavoin mieltynyt Newfoundlandin koiriin. Hänellä oli niitä ainakin kaksi.
Ja toinen oli ruskeavalkoinen – tämä:
 

Eugene Joseph Verboeckhoven: A Royal Newfoundland dog, 1835

 
Kuvan kookkaampaa versioita kannattaa katsella täältä:
 
 
 
 
 
 
 
Mainokset