Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Flättä eli Flat Retriever on hyvin yleinen koiratyyppi. Tavataan heinikoissa lämpimän sään aikaan.

Juhannus, mittumaari (ruots. midsommar), Karjalassa Ukon juhlaksikin kutsuttu on kesän kukkeinta aikaa. Vaikka rakas satakieli lopettelee nyt laulantaansa, niin kirviset, kerttuset, pääskyset, rastaat, peipot sun muut jatkavat mahtavia konserttisarjojaan.

Vesilintujen poikaset ovat jo vahvoja pikkusorsia. Ruusut alkavat kukkia. Hyttysiä on vähemmän kuin pari viikkoa sitten.
Toisaalta paarmoja on nyt enemmän.

Eletään aikaa, jolloin voi oleilla hytisemättä mökeillä, rannoilla, metsissä ja niityillä. Uida. Nukkua ulkosalla.
Minä olen mökkeilevien tapaan ollut juuri mielipuuhassani ja raivannut puutarhaa.

Ja siitä pääsen – jälleen – puhumaan kesäeläin punkista.

Nimittäin koska tonttimme rajalla kulkee puro, ui koira siinä – kymmenen kertaa päivässä, vähintään.

Purossa on runsaasti sinttikaloja ja myös jokisimpukoita. En voi laittaa koiralle punkkimyrkkyä, sillä se vain huuhtoutuisi veteen ja rasittaisi tuota puron viehättävää eliöstöä.

Niinpä nypin punkkeja irti koirasta iltaisin 0-3 kappaletta. Useimmiten nyppäsen ne jo turkin päältä ja litistän kynnellä kynttä vasten. Kuuluu vaimea ”raks”. Nimittäin jos on punkin kiinni saanut, ei sitä kannata päästää elävänä pois. Punkin voi myös polttaa tulitikulla, litistää puukengällä kivetystä vasten – tai hätätapauksessa huuhtoa viemäriin, jos sellainen on. 

Äsken näin bussissa sievän karjalankarhukoiran pennun, jolla oli punkinsyömiä siellä täällä. Keskellä päätä sillä oli kiinnittyneenä yksi isompi ötikkä.

Tuo koira oli menossa erääseen suosittuun koirapuistoon. Niin punkit runsastuvat – kun punkkivapaalle alueelle viedään punkkisia koiria. Nimittäin, tarpeeksi verta imettyään punkki tipauttaa itsensä kyydistä ja siirtyy lähimpään heinikköön munimaan sata punkinalkua lisää… pian ne ovat valmiita vaanimaan uhrejaan, puiston vereviä koiria ja ihmisiä…

karhukoiran pentua kävi kyllä sääliksi. Koska koiran hoitaja ei osannut auttaa asiaa, pyysin saada ottaa punkin pois paljain käsin. Sitten liiskasin inhottavan harmaan pallon (ihanaa) lattiaan.

Kesällä harjoitus tekee mestarin niin hyttysten läiskimisessä kuin punkkien listimisessä.

Canis lupus familiaris sekä koiranruusu eli Rosa canina. Kuva by Peninkulmilla.

Mainokset