Avainsanat

, , , , , , , ,

 
Don, a celebrated retriever – aikansa tunnettu noutaja. Armfield esitti työn yleisölle Kuninkaallisen Akatemian näyttelyssä vuonna 1844. Teos on hieman varhaisempaa tuotantoa ja julkaistiin jo vuonna 1842 kirjassa The Sportsman.

1840 -luvun alussa taiteilija George Armfield (perhenimeltään Smith) asui Portsmouthissa. Tilauspotrettien maalaamisen ohella hän harrasti metsästystä. Erityisen mieltynyt hän oli linnustukseen. Siivekkäitä varmasti riitti merellisessä etelä-englantilaisessa kaupungissa viktoriaanisen ajan neitseellisinä päivinä.
Portsmouth oli myös hyvä paikka hankkia oikea noutajakoira – vaikka suoraan Newfoundlandista maahan tuotu. Kaupunkiin seilasivat laivat Uudesta Maailmasta ja tavara liikkui.

Taiteilijan Don -koiran alkuperästä en ole löytänyt tietoa. Koira on säkäkorkeudeltaan korkeintaan nykyisen labradorin mittainen. Se näyttää vankalta spanielilta. Myös sen väri on ajalle hyvin tyypillinen – kirjava laikkuuineen ja pilkkuineen.
Sellaisia olivat vanhat newfoundlandinkoirat ennen koiranäyttelyitä ja rotustandardeja.
Sellaisia olivat vanhan ajan noutajat ennenkuin rotuhulluus iski. Silloin ulkonäkövaatimukset karsivat kirjavuuden pois ja asettivat jäljelle jääneet tyypit erilleen omiin karsinoihinsa.

Newfoundlandinnoutaja on piste missä varsinaisten noutajien historia alkaa. Se on piste missä labradori, sileäkarvainen, kultainen ja kiharakin ovat vasta ajatus.
Kaikkein paras, kaikkein halutuin noutaja oli newfoundlantilainen. Ei ollut väliä, oliko sen karva laineikasta vai suoraa, lyhyttä vai hieman pidempää.

Pääasia että koira rakasti vettä. Ja että se oli hyväluontoinen. Kaikki muu sille voitiin opettaa. 
Juuri siksi newfoundlantilaisia arvostettiin niin suuresti metsästyskoirina.

1800 -luvulla newfoundlandinnoutajalla tarkoitettiin nykyisen kaakkois-Kanadan alueelta peräisin olevaa kalastajien koiraa, joka tuotiin Britanniaan ja koulutettiin lintukoiraksi.
1800 -luvun puolivälin pohjois-amerikkalaisesta kirjallisuudesta tapaa saman termin ja sillä tarkoitetaan amerikkalaisten omaa luomusta, chessie -koiraa.

Newfoundlantilaisia myös risteytetiin muihin koiriin, erityisesti settereihin, spanieleihin ja muihin vesikoiriin. Puhtaista tyypeistä ja risteytyksistä kehittyivät kaikki nykyiset varsinaiset noutajarodut.

Kuvan Donista tiedetään se, että se oli erinomainen noutaja.
Armfieldin tuttava kuvaa kirjassaan, miten Don nouti kaksi lintua kerralla, ja kantoi niitä varovasti – toista kaulasta, toista siiven olkaluun kohdalta (lähde: The Sportsman, 1842).  

George Armfield (Smith)  eli noin vuosina 1808–1893. Aikalaiset ihailivat paitsi hänen kuviaan, myös eläintenkäsittelytaitoja. ”Hän saa eläimen tekemään mitä tahansa”, kertoi eräs Armfieldin ystävä.
Hän mm. opetti hevosensa hyppäämään palavan renkaan läpi.

Armfield oli tuottelias taidemaalari. Erityisen runsaasti hän on kuvannut terrierejä sekä lintukoiria.

Mainokset