Avainsanat

, , , , , , , ,

Haluatte kuulla lisää punkkijuttuja?

Kun punkki saa rauhassa imeä verta, se paisuu ja muuttuu harmaaksi ja pinkeäksi palloksi.

Täältä pesee.

Tarkka lukija ehkä tietää, että luovuin joku viikko sitten punkkimyrkyn käytöstä noutajallani. Se ui niin paljon, ettei mikään torjunta-aine tunnu pysyvän sen päällä viikkoa tai kahta kauempaa.

Aineen laittamisen jälkeen koiran tulee olla vähintään 48 tuntia uimatta ja kastumatta. Kauheaa kidutusta uimahullulle, jonka emäntäkin on uimahullu.
Kaiken lisäksi kesämökin tontilla virtaa houkutteleva joki.

Mikä siis auttaisi? Mikä aine sopisi parhaiten päivittäin uivalle koiralle?

Iltaisin, punkkisyyniä tehdessäni, ja löytäessäni koirasta joskus kolme, joskus nolla punkkia, päätin siis kokeilla vielä. Ostin apteekista erästä B -kirjaimella alkavaa punkintorjunta-ainetta. Se oli kallis pakkaus (40 -kiloisen koiran pakkaus sisälsi neljä annosta ja maksoi n. 58€).
Tämä torjunta-aine näyttäisi toimivan.

Punkkipanta olisi yksi hyvä vaihtoehto, mutta se ei käy omatoimisesti uivalle koiralle. Panta pitää riisua uimisen ajaksi, muuten sen tehoainetta liukenee veteen, teho laskee ja vesistö rasittuu. En kuitenkaan halua olla koirani uimavalvoja.

Tiputtelin siis hankkimani liuoksen koiran niskanahkaan eri kohtiin. Kalenteri näytti kesäkuun toiseksi viimeistä päivää.

Kammalla saa tehtyä turkkiin jakauksia ja pidettyä karvat kurissa tiputuksen aikana. Ja uimaan koira pääsi vasta illalla ensimmäinen heinäkuuta. Siinä sitä olikin vahtimista.

Jos päästät koiran ohjetta aiemmin uimaan, huuhtoutuu osa aineesta pois. Koko punkkitorjunnan teho alenee. Kestää ainakin kaksi täyttä vuorokautta, ennenkuin aine on ehtinyt imeytyä ihon pintakerroksen alle. Se täytyy vain malttaa.

Nuori punkki on pieni ja kokonaan musta, mutta nälkäinen…
 
Muistutan vielä, että ns. yrttipannat eivät tepsi – paitsi jos vietät kesää keskellä kaupunkia tai muuten alueella, jossa punkkeja ei näy. Jokailtainen ja keskellä päivääkin tehty punkkisyyni sekä heinikkojen välttäminen ovat huomattavasti tehokkaampia konsteja kuin yrttipannat.
 

Vanhempi punkki on väriltään "black and tan" ja kooltaan muutaman millin isompi.

 
Koira kannattaa tarkastaa muutaman kerran viikossa, vaikka sille olisi laitettu torjunta-aine. Sehän ei aina toimi toivotulla tavalla. Tai sitten vain joku sitkeä öttiäinen voi tarttua turkkiin.
 

Jos koiralla ei käytetä torjunta-ainetta, kannattaa sen turkkia tarkastella lenkin aikana ja napata turkin päällä kävelevät punkit pois ja litistää kuoliaiksi esim. kivellä.

 
Jos et ehdi ajoissa ja punkki pääsee ihoon, sitä voi olla vaikea löytää. Syynaamalla, tunnustelemalla ja seuraamalla, mistä koira itseään raapii, punkin kyllä löytää. Enemmin – tai myöhemmin. Silloin se näyttää ehkä tältä – vain sen pylly ja harmaa ”ruokareppu” pilkottaa turkin seasta.
 

Tämä punkki on turvonneen verisäiliönsä koosta päätellen ehtinyt olla koiran ihossa noin kolme vuorokautta.

Kun saat punkin irti – TAPA SE esimerkiksi kynttilänliekillä, vetämällä vessasta alas tai litistämällä kovalla kovaa vasten. Silloin laita paperia suojaksi väliin ja käytä VOIMAA. Paisunut punkki on litteääkin kovempi vastus.

Punkinpuremasta tulee joskus verta, joskus se vain punoittaa. Desinfioi tämä kohta antiseptisella liuoksella. Jos punkin pää jää ihoon, et voi juuri tehdä mitään. Kun koiran iho uusiutuu, punkin loput osat karisevat pois.

Punkeista olen kirjoittanut muutakin juuri kuluneen kesäkuun blogeissa. Zek it.

Mainokset