Avainsanat

, , , , , , , , ,

Oheisen kuvan tekijä, taidemaalari William Woodhouse (1857-1935) syntyi Luoteis-Englannin Lancashiressa. Woodhouse vietti hyvin paikallista elämää keskittyen kuvamaan yläluokkaisen maalaiselämän ikoneita, metsästyskoiria ja riistaeläimiä.

Kuvassa on narttu- ja uroskoira kanien kanssa. Kumpikin on noutanut oman kaninsa. Söpöä – mutta myös symboliikkaa.
Tassujen juuressa lepäävä saalis kertoo kuvakielellä, että nämä mustanpuhuvat koirat olivat kykeneviä työkoiria ja niiden annettiin pariutua keskenään. Varsinainen, puhdasrotuinen labradorikanta oli vielä 1890 -luvulla suhteellisen pienten piirien harrastus. Mutta pian koiramäärä kasvaisi ja levittäytyisi maan joka kolkalle niinkuin kanit ikään.
  
Woodhouse oli kuitenkin realistinen maalari eikä sortunut ylimakeiluun, vaikka hänen kuvansa ovatkin varsin pehmeitä. Taulun motiivi on silkka metsästysaihe.
Vanhan perinteen mukaan (joka toki edelleen on voimassa) noutaja ei ole pelkkä linnustajan apuri vaan sen tulee olla yhtälailla kiinnostunut myös jäniseläimistä. Noutajien metsästyskisoissa koetellaan edelleen koirien tätä kykyä.

Metsästyskuvilla ja koira-aiheilla alkoikin olla yhä enemmän kysyntää, kun teollistuminen eteni ja keskiluokkaisten määrä kasvoi. Ja vanha, hyvä aika sai siirtyä idyllisiksi kuviksi uusien kivitalojen seinille.

Kuvan koirat ovat hyvinkin vielä olemassa – niminä nykyisten labradorien (ja ehkä muidenkin noutajien) sukutauluissa ja pisarana niiden veressä.

On harmi, että niin monen upean eläinaiheisen kuvan henkilöt ovat painuneet unohduksiin. Voisiko olla mahdollista selvittää, keitä nämä koirat olivat? Olisiko tieto yhä jossakin tallella?

Tuntematon mies ja labradori. Kabinettikorttikuva, noin 1880 -luku.

  

Mainokset