Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Paul Doyle: The Good, the Bad and the Cool - Hyvät, pahat - ja viileet. Mikä näistä voisi olla Sinun koirasi?

Julkaisen lokissani paljon vanhoja kuvia, mutta osataan sitä omana aikanammekin koiria maalata.
Jos puhutaan nyt brittiläisistä nykytaitelijoista, niin John Trickett on suurimpia suosikeitani, mutta Paul Doyle ja Debbie Gillingham ja muutama muu ovat yhtä taitavia.
Koska Peninkulmilla vierailee tiemmä joitakin bulliais*ystäviä, julkaisen nyt muutaman Paul Doylen työn staffordshirenbullterriereistä.

Bullterrierit olivat vielä 1800 -luvun alkuvuosikymmenillä erittäin suosittuja tappelukoiria. Koirat pantiin tappelunäytöksiä varten rakennettuihin ”kaukaloihin” (engl. dog pit)  ja usein hyvin verinen ottelu alkoi silmänräpäyksessä. Näitä koira-areenoita oli Englanissa joka puolella. Todettakoon, että laji oli suosittu niin yläluokan kuin työväenluokan keskuudessa.

Paul Doylen työ ”Staffed Over” – mites sen nyt suomeksi kääntäisi?

 

Vuosisadan puoleenväliin tultaessa koiratappelut virallisesti löppuivat – tai ainakin harvinaistuivat uuden eläinsuojelulain myötä. Tiettävästi niitä kuitenkin järjestettiin edelleen yksityisesti – ja joskus jopa jukisesti, mutta entistä tiukimmin säännöin.

Toisaalta bullterrierit ovat olleet jo kauan pelkkiä lemmikkejä ja lähinnä vain pyydystelleet rottia omistajansa tiluksilla.
Brittien kansalliskirjailijalla Sir Walter Scottilla oli nuoruudessaan staffi -tyypin koira. Myöhemmin Scott muisteli ystäväänsä mitä suuremmalla lämmöllä ja kaipauksella.

Myös hienostonaisilla niitä oli. Vanhoista maalauksista näkyy, että ”bullit” olivat aivan yhtä kotonaan myös pitsihelmojen seassa.
Lupaan julkaista noita 1700- ja 1800 -lukujen bull & terrieri -maalauksia aivan lähipäivinä.
Mutta nämä kolme kuvaa ovat oman aikamme Paul Doylen (s. 1964).

”Little Angels” – Pikku enkelit. Paul Doyle, Englanti.
 

Joka ilta kuulen seinän takaa
jotain raapimista, enkä saa millään unta
Se on mun Pikku Enkeli

(Kauko Röyhkä & Narttu: Pikku Enkeli, julk. 1986)

* bulliainen eli koira, joka omaa tunnustetun bulldog-perimän; näitä ns. bulldoggirotuja ovat (itse kantaisän lisäksi) mm. bullterrieri, amstaffi, bostoninterrieri, ranskanbulldoggi, boxeri ja bullmastiffi. Englanniksi termi kuuluu bully (mon. bullies).

 
Mainokset