Avainsanat

, , , , , , , , ,

Rottweilereista puhutaan, että niillä olisi karjanajokoiran menneisyys. Se on spekulointia, sillä näiden koirien menneisyyttä ei ole dokumentoitu ennen 1800-1900 -lukujen taitetta. Ensimmäinen rotikkakerho perustettiin Saksaan vuonna 1907. Sitä ennen ”Rottweilerin koirissa” oli kaiken näköistä – ja kokoista edustajaa, jotka poikkesivat toisistaan niin paljon, että niitä olisi nykyään mahdoton lukea samaan rotuun kuuluviksi.
Rottiksella toki on selvä suojeluvietti ja taipumus dominoida, mutta niin on laita muillakin rodulla, jotka eivät millään muotoa polveudu karjakoirista. Mutta eiväthän vahva suojeluvietti ja kyky paimentaa olekaan sama asia. Varsinaiset laumanvartijakoirat, kuten alkukantaiset mastiffit, ovat taas asia erikseen. Niiden tehtävä on suojella, eikä niiltä vaadita karjan ajamiseen tarvittavia kykyjä, kuten nopeutta, notkeutta, älykkyyttä ja silkkaa kiinnostusta asiaa kohtaan.

Omasta mielestäni rottweilerin karjakoirahistoria on enimmäkseen romantisointia suoraan yleisön piikkiin. Mutta niin on laita monen, monen muunkin rodun historian kanssa. Tämän blogin yksi tarkoitus onkin yrittää löytää totuutta tarinoiden takaa.

Kuinka sitten karjakoiran työ rotikalta käy?
Entä tunnetko Sinä karjapaimenen lahjoja omaavaa rottweileria?

Seuraava video on Youtubessa, ja on alkuperältään Uus-Seelantilainen. Ainakin koiralla on kharismaa, kun naudat seuraavat sitä innokkaasti…!

Mainokset