Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Luonnonlapset pulassa. Ei siinä mitään, jos pulaan joutuu, mutta kyllä luonnonlapsen pitää osata säät lukea pilvistä tai sitten lehdestä. Ei kahvinporoista kuitenkaan. Tai sitten staijata vaan kuivalla maalla.

Ou nou.
Mistä näitä tulee?

Linnustajia lähtee merelle, vaikka Etelä-Suomen rannoilla tulee rajusti.
Pian
 alumiininen Buster -vene jo pomppii iloisesti ja hakkaa neljän metrin aaltoja. Tuuli pyörtää välillä pohjoisesta, välillä luoteesta noin viidentoista metrin sekuntinopeudella. Veneessä on myös noutajakoiria – labbiksia.

Luotoa lähestyttäessä pitää hiljentää. Pian aallot ottavat veneen, vene ottaa kiveen, kivi rikkoo pohjan ja lopulta vene uppoaa. Muutkin kuin sukat kastuvat. Metsästäjät huutavat, kaikki on märkää, on hiivatin kylmä, pitää saada suojaa, lippis ei pysy päässä.
Koirat ovat ihmeissään, mutta niitä ei ainakaan palele.

Vaan onneksi modernilla metsästäjällä on kännykkä! Sen turvin voi jopa jotain hölmöä tehdäkin. Esimerkiksi soittaa hätäkeskukseen ja kertoa stoori, että päristeltiinpä kerran hirveässä hiivarissa ulkoluodolle metästämään ja täällä sitä nyt jumissa ollaan! Ja että on ikävä takaisin olohuoneen sohvalle.
Siis tämä on tositilanne, ei mitään pelleilyä. 

Vaan on se noloa labbikselle joutua helikopterikyydillä takaisin himaan – vaikka luvattiin, että vihdoin pääsee lämpöista, tuoksuvaa riistaa noutamaan. Labbis ei voi juuri päteä tekniikalla, se on suora ja rehti merimies ja nyt siltä tuo ilo evättiin. 

Tämä noutaja on sitävastoin päässyt tositoimiin ja saa noutaa haahkaa merestä. Kuva ei ole artikkelin tapauksesta!

Niinhän siinä kävi.
Läntisen Uudenmaan merialuieilta evakuoitiin tuon viikonlopun aikana tiettävästi viisi metsästysseuruetta, joissa oli yhteensä 14 henkilöä ja 8 koiraa. Pelastukset hoidettiin Rajavartiolaitoksen meripelastushelikoptereilla, pari ryhmää noudettiin veneillä.

Pitäisikö metsästystutkintoon sisällyttää myös luonnonolosuhteiden tuntemus? Erätaidot, ensiaputaidot? Survival -kurssi?

Tästä oli kyse: Haahkakoiraiden metsästys alkoi 1.6. Innokkaat, mutta ah niin ajattelemattomat linnustajat starttasivat heti merelle. Säätiedotusta lukematta ja / tai ilmiselvistä myrsynmerkeistä piittaamatta. Läntisellä Suomenlahdella oli haahkan metsästyksen alkamisesta saakka ollut kovan tuulen varoitus, vahvuuden ollessa 10 – 17 m/s ja suunnan vaihdellessa. Aallokon korkeus oli tuolloin kolmesta viiteen metriä.

Haahka (somateria mollissima) on ulkosaaristolainen sorsalintu. Lajin lukumäärä on viime vuosien aikana kokenut jyrkän laskun.

Mainokset