Avainsanat

, ,

Nykyään, sanalla taide tarkoitetaan sellaista ylimääräistä tuotosta – vaikkakin hyvin inhimillistä – mitä kukaan ei tarvitse elääkseen tai edes voidaakseen hyvin. Paitsi tietenkin tuosta ammatista riippuvaiset. Sana ”taide” juontaa juurensa kättentaidoista, jostain erityisosaamisesta. Sitemmin taide erkaantui kauemmas alkuperästään ja muutti lopulta saarelle. Nyttemmin siellä voidaan nähdä jopa kolme toisistaan erotettua asuinaluetta, korkeakulttuurinen taide, lähiötaide sekä ite-taide. Kauppa näiden välillä käy kuitenkin vilkkaana.

Kaikki taidesaaren asujat, olivat missä puolen tahansa, tarvitsevat mesenaatin, puolestapuhujan, kriitikon ja varsinkin kulujensa maksajan. Jos taiteilija ei onnistu hankkimaan suosijoita, on hän kuin lauman hyljeksimä susi. Toisinaan saataa käydä niin, että eläessään täysin huomiotta jääneen taitelijan kuoleman jälkeen hänen töidensä arvo pomppaa huimiin lukemiin. Joskus siitä hyötyy taitelijan jälkeenjäänyt lauma (jos sellaista nyt olikaan); usein haaskansyöjät valloittavat apajat.

Otin valokuvan koiran ulosannista. Eihän ole harvinaista, että inhimillistä taidetta verrataan paskaan tai orgasmiin. Puhutaan ”verevyydestä” ja ”lihallisuudesta”.
Rupesin siis ikäänkuin koiran manageriksi ja kuvasin sen tuoreen ulosannin autenttisena ja täysin sellaisenaan, kuin se sen julkitoi.

Olisi väärin kutsua tuotosta epäintentionaaliseseksi. Kuka tahansa, joka tuntee halun oksentaa, tietää varmasti etukäteen, että aikoo sen tehdä. Tosin, kyse on muutamista sekunneista. Mutta sen spontaanimpaa on tulos.

Onneksi koirat eivät välitä taidekeskusteluista tippaakaan. Jos kaveri taitaakin paremmin jäniksen tai kissan jahtauksen, sopii yrittää ottaa oppia tai katsella sivussa. Eläytyminen on aina sallitua. Jos toinen taitaa ottaa fasaanin nopeammin suuhunsa, ei sitä ole moittiminen. Ja liian lähelle ei kannata ängetä – ellei sitten tunneta paremmin muista piireistä.

En tiedä, mistä materiaaleista koira teoksensa teki. Lay-out on kuitenkin täydellinen. Vai mitä tuumit? Kannattaisiko tällä yrittää Kiasmaan?

Mainokset