Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Rakastamme koiriamme. Rakastamme niitä, koska ne ovat niin inhimillisiä. Mutta hetkinen – koiraahan ei kuulema saisi verrata ihmiseen. Ei toki, mutta sen sosiaalista kyvykkyyttä kyllä voi.

Canis lupus on läpeensä sosiaalinen eläin. Se muodostaa yltäkylläisen kiinteät suhteet lähimpiinsä, olivatpa lajitovereita tai ihmisiä. Koira valitsee mielitiettynsä vastakkaisen sukupuolen joukosta ja elämän niin salliessa solmii kumppaniin yksiavioisen (monogamisen) suhteen.

Varsinaisten koiraeläinten lajinsisäiset viestintätavat koostuvat tuoksuviestinnästä, kehollisesta ilmaisusta, kasvojen ilmeistä sekä ääntelystä. Koska koira osaa luonnostaan muodostaa eri vokaaleja, on sillä myös hyvä valmius oppia ymmärtämään inhimillistä puhetta – ja jopa oppia imitoimaan sanoja. Meillä on koiran kanssa yksi yhteinen, tärkeä konsonantti, nimittäin r -kirjain. Ärräpäät lentelevät toisinaan niin koirien- kuin ihmisten suista!

Sosiaalisuus tekee eläimestä tunteellisen koska tunteet ovat välttämättömiä työkaluja nisäkkäälle, joka hoivaa poikasiaan ja siten muodostaa perheen eli lauman. Jos nisäkäs viettää koko elämänsä pääsääntöisesti porukassa, kuten koirat tekevät (tai kovasti pyrkivät tekemään), niiden sosiaalisuus on korkea-asteista ja pitkälle kehittynyttä. Tästä seuraa, että kuten ihminen, myös koira viestittää tunteitaan erityisen taitavasti kasvoillaan – usein vain hienovaraisesti silmillään. Erityisesti noutajakoiria pidetään kovin inhimillisinä koirina (suokaa anteeksi taas tuo ilmaukseni!), eikä vähiten juuri silmien vuoksi. Onko tuo sitten totta ja mistä se johtuukin – en tiedä.

Tähän loppuun yhdysvaltalaisen nimimerkki foodplotin kotivideo labradorinnoutaja Denveristä. Se on oiva, mutta ei mitenkään poikkeuksellinen dokumentti Canis lupus -nimisen eläinlajin tunneälystä ja viestinnästä. Samalta sivustolta löytyy lukuisia muita, todistusvoimaisia klippejä.

Tätä filmiä voi olla hieman hävettävää katsoa. Kuten eräs palautteenantaja kirjoittaa videon You Tube -sivustolla: Vain iso mies voi nöyrryyttää vanhaa koiraa.

Mainokset