Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Monet eläimet pystyvät tappamaan ihmisen – ainakin heikon, pelokkaan ja aseettoman sellaisen. Lienee taiteilijan vapautta, että John Steinbeck antoi romaaninsa nimeksi ”Hiiriä ja ihmisiä”. Mutta se ei ole sattumaa, että ihmistä usein verrataan hiireen, vaan sutta ei koskaan hiireen. Evolutiivisesti hiiri onkin paljon lähempää sukua ihmiselle kuin millekään koiraeläimelle (canis).

Hiiri ei ihmistä tapa, mutta rotta on tehnyt sen tuhansia kertoja levittäessään viiruksia.
Australiassa on erittäin runsas käärmelajisto, joista hyvin moni on tappavan myrkyllinen. Jos sellainen käärme sattuu puremaan, on kyse vain minuuteista.
Silti ruohoissa sikiäviä myrkkykäärmeitä ja kaikkialla tavattavia viruksia ja bakteereita pahimpina ihmistappajina pidetään petoja. Tällä hetkellä se tarkoittaa susia, noita metsien, vuorien ja laaksojen villikoiria.

Jos Sinäkin hyväksyt otsakkeen väitteen, kysyn mitä teemme tuhannelle Suomen karhuille? Karhu näet on ainoa Euroopan eläin, joka ei tarvitse mitään edellä esitettyjä ehtoja. Teoriassa se voi tappaa ihmisen yhdellä parin sadan kilon käpäläniskulla – ei pelkästään lapsen vaan myös pyssy selässä kulkevan ison miehen (tai naisen). Näin on joskus käynytkin. Sen sijaan 1900 -luvun Suomessa karhu tappoi vain yhden lenkkeilijän. Sillä ei kuulema ollut tarkoitus tappaa, vain huitaista http://www.helsinki.fi/yliopistolehti/2007/02/artikkeli.htm
Susien sen sijaan väitetään haluavan aina tappaa, kun ne vain ilmestyvätkin ihmisten näköpiiriin metsässä, peltojen laidoilla tai pihoilla.