Avainsanat

, , , , , , , , ,

Pohjoisamerikkalainen sirkusseurue Barnum and Baileys Circus vierailulla lastensairaalassa. Noin 1920.

Pohjoisamerikkalainen sirkusseurue Barnum and Baileys Circus vierailulla lastensairaalassa. Noin 1920.

 

Newfoundlandinkoiran sekä brittiläisten noutajien prototyypit ja kantamuodot kehittyivät pohjoisamerikkalaisten kalastajayhteisöjen keskuudessa. Alunperin kyseessä oli monipuolinen, käytännöllisesti määritelty maatiaisrotu. Ensimmäisenä kerhosta eristettiin noutajanakin kunnostautunut newfoundlandinkoira. 1920 -luvulle tultaessa Uuden Maailman vesikoira oli tyypitelty jo useaksi muuksikin erilliseksi roduksi. Vuosikymmenten kuluessa nämä rodut (kultainennoutaja, labradorinnoutaja, sileäkarvainennoutaja, kiharakarvainennoutaja, cheasapeakslahdennoutaja) eristettiin toisistaan lopullisesti. Tätä kutsutaan rotujalostukseksi. Prosessissa luonnollinen uusiutuva geenivirta tyrehdytetään ja estetään kokonaan. Rodun edustajille tästä seuraa heti taikka pidemmän ajan kuluessa erilaisia sairauksia ja perinnöllistä heikkoutta.

Susi on eläin, joka välttää kaikin keinoin sukusiitosta. Jo lauman hierarkkinen ja kehittynyt sosiaalinen rakenne estää tämän. Usein vain lauman kantavanhemmat lisääntyvät. Varttuvat pennut tulevat sukukypsiksi parivuotiaina ja vaeltavat tyypillisesti jopa satoja kilometrejä löytääkseen kumppaniehdokkaan.

Ihminen sen sijaan toimii tässäkin härskisti luonnonjärjestystä vastaan ja sukurutsaa koiriaan ”jalostaakseen” niitä. Nartut eivät useinkaan halua astua sukulaistaan tai liian sukurutsattua urosta, joten ne sidotaan kiinni astutuskarsinaan taikka laboratoriotekniikkaa hyödyntäen munasolut keinosiemennetään.

Jokaisen rotukoiran omistajan olisi syytä miettiä tällaisten prosessien etiikkaa ja ekologiaa sekä kaiken tarkoituksenmukaisuutta. Kyseessä on bisnes ja elävien olentojen tehtailu ja sarjatuotannon kyseenalaiset ihanteet vallitsevat nykyään ikävä kyllä alalla kuin alalla. 

Usealla prosentilla noutajista tavataan erilaisia neurologisia sairauksia. Retrievers carry a few genetic neurological diseases.