Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

– Aiemmin pelkäsin karhuja enkä uskaltanut käydä yksin poimimassa marjoja. Olen kuitenkin oppinut, että karhu ei tule lähelle ihmistä. Susia pelkään sen takia, etten tiedä miten ne käyttäytyvät ihmisen kohdatessaan.
Susipelon takia yhä harvempi uskaltaa lenkkeillä alueella.
– Tässä lähellä on hyvät hiihtomaastot, mutta en kyllä uskalla tässä tilanteessa lähteä yksin hiihtämään iltaisin. Metsäteille en lähde kävelylle, ennen kuin sudet ovat lähteneet kauemmaksi

Kaija Kinnunen, Lohtaja
(Lähde: http://yle.fi/uutiset/toholammin_pihasudet_tahtaimeen/6507955)

Romeo, villisusi, joka ei pelännyt ihmisiä eivätkä ihmisetkään pelänneet sitä. Alaska, Juneau, noin 2008.

Romeo, villisusi, joka ei pelännyt ihmisiä eivätkä ihmisetkään pelänneet sitä. Alaska, Juneau, noin 2008.

Suden täytyy pelätä ihmistä…

Otsikko on viime vuosien hokemia. Viimeksi näin sanoi pääministeri Jyrki Katainen. Suomen maan hyvin harvalukuinen ja osin jo sisäsiittoinen susikanta harvenee entisestään, kun päättäjät myönsivät viisi lisätappolupaa.
Taajamaihmisten vuodesta toiseen jatkuva nipinä ja napina sekä järjetön pelko muutamista susista on nyt tullut kuulluksi. Päätöksellään poliitikot tyynnyttävät kansalaisten ahdistuneita mieliä ja myös, sanojensa mukaan, haluavat ”lisätä suden hyväksyntää Suomessa”. Tappamallakohan se onnistuu? Miten olisi asennekasvatus ja vääristelemättömän tiedon jako? Olen seurannut muutamia vuosia suomalaista ja myös ruotsalaista susikeskustelua. Niissä ei ole eroja, paitsi että ruotsalaiset ovat vielä herkempiä pedoille ja Ruotsin nykypoliitikot vielä halukkaampia tottelemaan hysteeristä massaa.

Ainakin Suomessa merkillepantavaa on, että keskustelua hämmentävät kokopäivätoimiseen tyyliin metsästäjien ohella pari tahtovoimaista ja julkisuudesta nauttivaa yksilöä, Marko ja Tiltu. Nämä susikauhun julkkikset levittävät kirjoituksillaan, pamfleteillaan ja puheillaan huhuja, uskomuksia ja oletuksia. Nämä henkilöt luovat hysteriaa julkaisemalla vuodesta toiseen yhä uudelleen ja uudelleen enemmän ja vähemmän hämäriä 1800 -luvulla tapahtuneita peto-onnettomuuksien uutisointeja. Tätä he kutsuvat ”suden todellisen luonteen paljastamiseksi”. Lisäksi Marko sekä Tiltu väittävät sitkeästi valtion siirtoistuttavan susia heidän mailleen. Tämä naurettava väite on kumottu ties moneen kertaan, mutta se elää jo omaa elämäänsä etenkin Länsi-Suomen luonnosta vieraantuneiden taajamaihmisten joukossa.

Marko, Tiltu ja kumppanit esittelevät ja kierrättävät susien tappamien koirien verisiä raatokuvia, samat kuvat voivat kiertää vihaa ja raivoa ruokkien vuosiakin netin eri foorumeilla ja sähköposteissa. Aivan kuin tässäkään olisi kyseessä uusi tai luonnoton asia – ei, koirat ja sudet ovat ottaneet yhteen aina ja tulevat ottamaan jatkossakin. Tämä on täysin luonnollinen koiraeläimen tapa puolustaa reviiriään ja toisinaan myös ravita itseään. Ja se joka nyt luulee, etteivät kesykoirat tappaisi ja söisi toisiaan, on täysin väärässä.

Kaikkein hävyttömintä tässä suorastaan törkeässä vedätyksessä on, että poliitikkomme lähtevät mukaan moiseen peliin. Hävetkää Katainen, Koskinen ja koko MMM. Hävetkää RKTL:n tutkijat kun annatte pienen hysteerisen vähemmistön vetää keskustelun naurettavuuksiin. Ja hävetköön elitistinen MKJ, joka lepsulla asenteella sallii rikollisten asemiesten tappaa eläimiä luvatta vuodesta toiseen. Tällaisille populisteille pitää lyödä faktat kurkkuun niin että soi, eikä antaa niissä periksi tuumaakaan.

Aivan kuin Suomessa sudet olisivat se vuoden ongelma numero yksi. Ei, sudet eivät ole edes vuoden ongelma viisikymmentä. Vaikka siltä näyttää kun otsikoita lukee. Mutta, väkivalta myy. Ja tämän tajuavat toimittajat. Ja kansalaisetkin käyttävät väkivaltaisia susipuheita keinona manipuloida itselleen osallisuutta ja kuuluvuutta EU -Suomen yltäkylläisessä, tapahtumaköyhässä merkityksettömyydessä.

AITO SUSI PELKÄÄ IHMISTÄ ? IHMISEN LÄHELLE TULEVA SUSI PITÄÄ HETI AMPUA ?
Herätkää, pahvit. Sudet ovat aina ja kaikkialla liikkuneet kylien lähettyvillä ja tulleet myös ihmisten lähelle. Eikä aina edes vain nälän takia, vaan vaistomaisen, älykkään uteliaisuuden tähden. Myös koiramme kesytettiin näistä uteliaista susista, ei suinkaan metsissä piileskelevistä aggressiivista alfa-yksilöistä.

Jos taas et pidä uteliaista vieraista koirista pihallasi, niin ota hyvä ihminen piha haltuusi ja hätistä eläimet pois. Tiedän kyllä, miten vaikea nykyihmsen on kiljua, karjua, suuttua tai esittää kovaa sudelle, kun hän ei saa edes omaa koiraansa kuriin. Näin pehmoksi on ihmisparka kehittynyt.

Vaan ennen oli toisin. Lapset kävivät paimenessa ja hätistelivät petoja pois. Näitä satojen ja tuhasien lapsien miljoonia työtunteja eivät markot ja tiltut halua muistella. He haluavat ainoastaan mässäillä niillä verisillä tapauksilla, onnettomuuksilla, joita sattui olosuhteet ja kokonaisuuden huomioonottaen hyvin vähän.

Minua kiinnostaa nyt tietää, kestääkö materiaalisella yltäkylläisyydellä hemmotellun taajamaihmisen hermo tilkkasen verran raakaa luontoa lähellään? Vai halutaanko sitä katsella vain telkkarista, lukea lehdistä ja netistä, ja hykerrellä ja jupista itsekeen? Vai onko paremminkin kyse siitä, että susi on uusi laji vastikään kaupungeista pikkutaajamiin muuttaneille ihmisille? Veikkaan jälkimmäistä vaihtoehtoa.
Aivan kuten alun Kaija Kinnusen kommenttikin heijastaa.

Nyt olisi sen oikean tiedonjaon ja koulutuksen paikka. Meillä on muunmuassa kaikki mahdollinen tieto koiraeläinten käyttäytymisestä. Siis muutakin kuin ne menneiden vuosisatojen kirkonkirjat ja onnetomuusselosteet joita nyt kauhistellaan tukka pystyssä kuin päivän uutisia.

 

Mainokset