Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Newfoundland, noin 1910-20 -luku. Lähde: Kanadan kansallisarkistot

Newfoundland, noin 1900-20. Lähde: Kanadan sähköinen kansallisarkisto

 

Lady Anne Grenfell ja pennut Moody, Watch ja Spy. Näistä pennuista kasvatettiin ambulanssikoiria eli vetämään tohtori Grenfellin rekeä tiettomillä taipaleilla. Noin vuonna 1899.

Tohtorinna Lady Anne Grenfell sekä pennut Moody, Watch ja Spy. Näistä pennuista kasvoi riuskoja ambulanssikoiria – siis vetämään tohtori Wilfred Grenfellin rekeä tiettomillä, lumisilla taipaleilla. Noin vuonna 1899.

 

Joe Jonca ja labradorinkoiria. Jonca  ajoi tämän viimeisen koirapostin Old Fort Bay'in vuonna 1936.

Joe Jonca ja labradorinkoiria. Jonca ajoi tämän viimeisen koirapostin Old Fort Bay’in vuonna 1936.

 

Poika ja koira ajelulla. Water Street, Bonavista, Newfoundland, noin 1900- 1920.

Poika ja koira ajelulla. Water Street, Bonavista, Newfoundland, noin 1900- 1920.

 

Tummankeltainen ja punainen (arvaan) koira tutustuu kissanpentuun. St. Pierre ja Miguelon, eteläinen Newfoundland, 1935. Lähde: Nova Scotian Museo.

 

Newfoundland oli varsinainen kalamaa. Eurooppalaisperäisten siirtolaisten työ ja koko elämä – myös koirat kehittyivät tuon elinkeinon ympärillä ja sitä palvelemaan. Myöhemmin tehokalastus ja hintojen polkeminen sekä kalakantojen heikkeneminen aiheuttivat pienyrittäjän ammatin taantuman. Nuoriakaan ei enää perinteinen paikallinen elämäntapa kiinnostunut. Lopulta 1980 -luvulla Newfoundland ajautui syvään rakennemuutokseen. Aivan rinnan tuon deklinaation myötä katosivat Newfoundlandin alkuperäiset maatiaiskoirat.

Malja näille vahvoille ja viisaille pienkalastajille ja heidän karvaisille kumppaneilleen, he pitivät pintansa neljäsataa vuotta !