Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Homo erectus, fossiililöytö Pekinginmies. Piirtänyt: Giovanni Caselli.

Homo erectus, fossiililöytö Pekinginmies. Piirtänyt: Giovanni Caselli.

Pieni ihmisjoukko, noin miljoona vuotta sitten Kiinassa… vai lähdetäänkö mieluumin vaikka nykyisen Belgian alueelle?

Pieni perhe valmistautuu lihanhankintaan. Miehiä ei ole montaa – kolme. He ottavat kirveensä, joissa on hienosti tehty, pitkä, terävä kivikärki. On talvi ja lihantarve suuri. Homo erectuksen aivot kasvavat ja käyttävät paljon energiaa. Nyt kylmänä aikana kaikki ovat jatkuvasti nälissään. Päivät kuluvat saaliseläinten jäljillä. Yksi asia on varma: kaikki lapset kuolevat, ehkä myös vanhemmat itse, jos lihaa ei löydy. Niillä mielin lähdetään jäljittämään riistaa. Ja mieluummin helpomman kautta, kiitos.

Lumi on satanut ja jälkiä löytyy heti. Ne ovat susien ja tietävät runsaasti helppoa ruokaa. Ihmiset asuvat mielellään samoilla seuduilla susien kanssa. Sen sijaan ruohonsyöjät ovat oppineet pelkäämään ihmisiä ja pysymään kaukana. Niitä on usein vaikea yllättää. Susia saa sen sijaan helposti tapettua leirissäkin, kun niitä toisinaan tulee sinne kärkkymään – nuotiossa paistuvan ruuan hajun houkuttelemina.

Ihmiset ovat tyytyväisiä, etteivät törmänneet luolahyeenan jälkiin. Vähän aikaa sitten hyeenat hyökkäsivät leirissä yhden perheenjäsenen kimppuun. Kun yli 100 -kiloinen eläin rusautti valtavilla leuoillaan miehen kasvot halki, oli hän hetkessä mennyttä. Sitä ei haluta kokea heti uudestaan.

Luoteis-Euroopan rannikkoa-aluetta noin miljoona vuotta sitten. Luolahyeena uhkaa. Lähde: BBC.

Keskisen Länsi-Euroopan rannikkoa noin miljoona vuotta sitten. Luolahyeena uhkaa aterioivia ihmisiä. Lähde: BBC.

Mutta sudenjälkiä kannattaa seurata.
Ne johtavat ylängölle. On juostava nopeasti, jotta ehtii sopivaan aikaan paikalle. Saavutaankin harjanteelle, sieltä aukeaa näköala lumettomaan laaksoon. Susilauma ruokailee, ovat kaataneet hevosen. Miehet kohottavat kirveensä, hyppäävät pystyyn yht’aikaa, huudahtavat. Sitten, suuresti kiljuen ja karjuen, kirveet ojossa he ryntäävät vuoren rinnettä alas. Sudet on yllätetty. Ne jähmettyvät hetkeksi katsomaan hurjaa joukkoa. Arimmat pennut painavat häntänsä koipien väliin ja kääntyvät loikkaamaan pakoon. Mutta alfapari murisee ankarasti eikä tahdo antaa periksi.

Ihmiset ovat sekuntien päässä. Epävarmuus kasvaa: kannattaako jäädä ja ottaa loukkantumisen, kuoleman riski? Silloin pennut menehtyisivät, lauma hajoaisi – ehkä koko klaani menettäisi ikiaikaiset, anteliaat karjamaansa. Ei, parempi väistyä -hurjana irvistellen, häntä mutkalla perääntyen sudet luovuttavat. Ihmiset juoksevat kohti kiihkeinä, silmävalkuaiset loistaen. He kirkuvat innoissaan, laakso kaikuu. Susi väistää lentävän kirveen, kaapaisee tassulla ilmaa ja ärähtää, sitten loikkaa pakoon. Lauma harppoo letkassa rinnettä ylös, jääden sitten tarkkailuasemiin.

Ihmiset alkavat kiireesti paloitella hevosta osiin. Kun se on tehty, lihat lastataan mukaan. Ennenkuin hyeenat haistavat ja ehtivät paikalle… Kun miehet kääntävät selkänsä, sudet ylhäällä rinteellä liikahtavat ja palaavat raadolle.
Ja miehet saapuvat leiriin. Siellä palaa juuri kohennettu tuli. Tässä retkessä kului ehkä puolisen tuntia. Tällainen oli muinaisten metsästäjä-keräilijäihmisten pikavalinta (engl. supermarket, ”fast food” of the ancient man). Eläintä ei tarvinnut jäljittää ja vaania, mikä usein kesti tunteja. Helpointa oli seurata sopivien petojen jälkiä ja varastaa niiltä. 

Niin tehdään yhä.

Alla video nyky-Afrikasta, jossa kolme doroba -heimon jäsentä varastaa lihaa leijonilta. Uhanalaiseksi vähentynyt leijonakanta kärsii tästä ihmisen toiminnasta, joka on  laajempaa kuin uskottiin.

 

Lue myös http://ecolocalizer.com/2009/07/29/people-caught-stealing-meat-from-endangered-lions/

Mainokset