Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Aluksi varoitan.
Julkaisen alla kaksi videota, joissa koiraeläin kokee tuskaa.

Sitten rohkaisen.

Videoiden opiskelu blogin lukemisen yhteydessä kouluttaa ymmärtämään suden asemaa maailmassa laajemmin.
Tämänkertainen blogi kertoo myös ihmisistä (Homo sapiens sapiens), karjankasvattajista, muslimeista ja pienituloisista, tietämättömistä maaseudun asukkaista sekä itsekkäistä ja karskeista menetelmistä tuhota surutta elinkeinosta saatavaa voittoa verottavat eläimet.

Nämä kaksi videota ovat arabialaisia ja arabien kuvaamia. Niissä esiintyy arabiansusi (Canis Lupus arabic), kotoisen harmaasuden alalaji. Maaseudulla elävät paimentolaiset ja pientilalliset karjankasvattajat hävittävät näitä eläimiä systemaattisesti.

Arabiansusia on luonnossa noin 1000 yksilöä. Aikoinaan ne kansoittivat koko Arabian niemimaan, nyt lajia tavataan vain pienissä saarekkeissa Jemenissä, Saudi-Arabiassa, Omenissa, Jordaniassa, Syyriassa sekä muutamia kymmeniä yksilöitä Libanonissa ja Israelissa.

Laji on suojeltu vain Omenissa. Muualla sutta voi metsästää aivan millä keinoin hyvänsä. Kiinnisaatuja susia ja pentuja voidaan pitää häkeissä ja ne alistetaan koirien saaliiksi. Arabialaiset lampaankasvattajat itseasiassa tuntuvat nauttivan susien kiduttamisesta kuoliaaksi.
Suden arabiankielinen nimi sisältää käsitteen nälänhätä sen aiheuttamien karjatappioiden vuoksi. Monilla seuduilla karja on suojattu huolimattomasti, joten hyvällä tuurilla susi voi lähes kävellä lampolaan sisään.

Tämä ei kuitenkaan ole poikkeuksellista, koska kaikkialla, myös niinsanotuissa sivistyneemmissä maissa harjoitetaan samaa lajia tuhoavaa ja turhaa tuskaa aiheuttavaa toimintaa. Nykypäivän Euroopassa sentään laki suojelee sutta. Lisäksi eläinsuojelulaki yksiselitteisesti kieltää eläimelle kipua ja tuskaa aiheuttavan toiminnan.
Kaikkialla maailmassa ei olla yhtä pitkällä. Siihen pitäisi saada muutos. Ainutlaatuinen arabiansusi, jonka kaltaisesta koiramme polveutuvat, pitäisi suojella laajemmin.

Suojelualue voisi auttaa maaseudun susiongelmiin, jos suojelualueella olisi villikoiralle riittävästi sen luontaista riistaa.

Toisessa videossa arabiansusi on luullut pääseensä alemyyntiin, missä jaetaan tuoretta lihaa aivan ilmaiseksi, ja siksi innostunut tappamaan lähes kaikki perheen lampaat. Nyt susi on voimakeinoin pakotettu häkkiin, missä sitä säilytetään.

Perheellä on häkki juuri ilmeisesti susia varten. Kiinnijääneet sudet sidotaan myöhemmin paaluun ja vinttikoirien annetaan repiä ne elävältä. Tätä näytelmää saavat katsoa perheen poikalapset, jotta he oppisivat, ettei sudella ole mitään arvoa arabin ja lampaankasvattajan silmissä.

Susi ei hauku suotta. Haukkumalla se kertoo, että se on täysin voimaton, eikä mahda tilanteelle enää mitään. Susi haukkuu vain äärimmäisessä hädässä, ja se voi nykymaailmassa merkitä vain ihmisen sille asettamaa ansaa. Ennen jääkautta sudella oli muita vihollisia – sitä paljon suuremmat pedot saattoivat viedä sen saaliin, ahdistaa ja tappaa. Silloin muinainen ihminen kuuli suden haukun ja tiesi, että vaaralliset megapedot ovat lähellä.

Nyt on ihmisen aika auttaa sutta. Me olemme voittaneet luonnossa kaiken jo ajat sitten – mitä vielä tahdomme? Panna maailman ravintoverkot ja ekosysteemit enemmän sekaisin?

Mitä koraani sanoo ihmisten ja koirien suhteesta (Canis Lupus):

Ihminen on vastuussa eläimistä, ja hänen tulee kohdella niitä hyvin. Islamin profeetta Muhammed sanoi:

Todellakin, Allaah on nimittänyt teidät maan sijaishallitsijoiksi nähdäkseen kuinka te käyttäydytte….

Islam myös varoittaa ihmisiä kohtelemasta eläimiä huonosti.

Islam kannustaa ihmisiä kohtelemaan eläimiä hyvin. Klassisin esimerkki tästä lienee kertomus, miten Allaah palkitsee prostituoidun. Tämä ohitti kaivon ja näki sen vierellä läähättävän koiran. Hän näki, että koira oli kuolemaisillaan janoon. Silloin hän otti kenkänsä, sitoi sen huiviinsa ja tällä lailla nosti hieman vettä koiralle. Teon johdosta Jumala antoi prostituoidulle synnit anteeksi.

Lisää arabiansudesta:

http://ukwct.org.uk/files/education/WP_Ed38_Arabian-Wolf.pdf

http://articles.latimes.com/2008/mar/17/world/fg-wolves17

Mainokset