Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Edwin Cooperin (1783-1833) maalaus Vesispanieli. Paljon koira- ja hevosaiheita maalannut Cooper oli kotoisin Beccles -nimisestä kaupungista, joka sijaitsee rannikkoalueella itäisessä Englannissa. Kuva kertoo, että koira on enemminkin noutaja kuin spanieli – aivan kuten moderni irlanninvesispanielikin.

Huomaa, että Cooperin taulun spanieli kantaa riekkoa.
Riekko ei ole vesilintu.

Mikään taulussa ei viittaa erityisesti vesikoiraan – paitsi taulun nimi, jonka alkuperäisyydestä ei minulla suinkaan ole varmuutta. Mutta kuva taitaakin painottaa kyseisen koiran mahtavia noutajan ominaisuuksia. Näistä koirista tuli myös nykyisten noutajiemme esivanhempia.

Kyseessä voi olla vanhaenglanninspanieli, Old English Water Spaniel, jota Henry Walsh kuvaa tarkoin 1850 -luvun alussa ilmestyneessä kirjassaan The shot-gun and sporting rifle, and the dogs…
Ohessa kirjan kuvitusta:

John Henry Walshin kirjasta ”The Shot Gun and Sporting rifles…” (1853): vanhaenglanninvesispanieli.

Seuraavana eräs toinen 1800 -luvun puolivälin englanninvesispanieli (tuntematon taiteilija). Kiran takana siintää järvi tai karua meren lahtea:

English Water Dog_1800cent
Vanhat vesispanielityypit säilyivät ainoastaan etäisemmässä Irlannissa. Muualla vilkastunut koiranäyttelytoiminta ja rodunjalostus muutti rotuja ja loi uusia. Suureen muotiin tulleet Newfoundlandin koirat, siis nykyisten noutajiemme esivanhemmat, löivat laudalta aiemmin niin yleiset vesispanielit.

Irlanninvesispanieli esiintyi jo ensimmäisissä 1860 -luvun näyttelyissä. Rodussa yhdistyy saarivaltakunnassa kauan tunnetut vesikoirat, myös poodle- ja barbet-tyyppi.

Henry Calvert, brittiläinen (1798 – noin 1869): Irlanninvesispanieleita

1880 -luvulla irlanninvesispanielista muokattiin standardoitu rotu, jonka esikuvaksi otettiin alueen eteläosan koira, Southern Country Water Spaniel. Pohjoisempi tyyppi, myös tweedinspanieliksi kutsuttu, sulautui muihin rotuihin, muun muuassa nykyisiin noutajiin ja katosi nopeasti itsenäisenä rotuna.

Irlanninvesispanieli, valokuva vuodelta 1890